phone502-899-9593

Cherokee Triangle Home

Situation

In Louisville’s Historic Cherokee District, a Victorian Structure some 150 years old had been renovated in the past, but the changes were partial. The owners had been working on plans with an architect for over a year, and when they had to leave town for about two years for business, they decided to begin the work. Much of the work would occur while the owners were over 3,000 miles away, and they needed a contractor they could trust.

Challenge

The client wished to remove and rebuild a two story “sleeping porch”, and because they held various large functions in their home, they needed more space for entertainment. They desired a family room on the second floor, and a larger master bedroom. They wanted to create more open space on the first floor, and amenities such as custom cabinetry throughout. Additional touches included a custom marble fireplace on the first floor, and a built in bar on the second floor.

action

Kiel Thomson Company brought their ability to blend new with old. The desired end result was to use every inch of the existing space thoughtfully and create new space that emulated the look and feel of a historic home within the historic mandates required by the neighborhood association. Kiel and project manager Mike Johnston kept the client informed, even though they were thousands of miles away. The variables that arise when working on older homes were recognized and addressed.

Results

The formal downstairs encompasses enough room for entertaining a large group. The second floor bedrooms are less formal as requested by the client. The entire house was outfitted with all new mechanicals – geothermal and hydronic radiant floor heating. Due to the tremendous efficiency of the geothermal system, the homeowners are saving as much as 50% annually on their heating bill, resulting in a more comfortable living space, and a savings of $5,000 in the first year after completion. The master bedroom has floor to ceiling glass windows on two sides, a custom sliding door on one entire wall, and custom wood panels on the final side. The backyard invites family and guests with a new stone and brick terrace and patio.